Iedere vrijdagavond – en op aanvraag soms ook op andere momenten – worden er allerlei kleren verdeeld onder de bezoekers. Dit aanbod is volledig gratis, net zoals al het andere dat we aanbieden als vzw.

We zamelen kleren in, maar ook andere spullen zoals slaapzakken, shampoos of tandpasta kan je regelmatig in ons ‘winkeltje’ vinden.

Wat wij kunnen aanbieden is volledig afhankelijk van de giften die binnenkomen.

De bezoekers krijgen een nummer aan het begin van de avond en wanneer het winkeltje open gaat, worden nummers afgeroepen en mogen ze per drie komen kijken wat ze nodig hebben uit onze stock.

Hoe het werkt?

Onze gasten mogen vrij kiezen welke kleren ze meenemen, maar we werken met een eenvoudig ‘puntensysteem’.
Elk product krijgt een bepaalde waarde toegekend, rekening houdende met de voorraad en de vraag op dat moment. De bezoekers krijgen allemaal een aantal punten die ze kunnen besteden en mogen binnen die waarde vrij ‘kopen’ in onze kledingwinkel.

Bijvoorbeeld: het kan gebeuren dat deze vrijdag de koopkracht op 6 punten staat (iedere bezoeker ontvangt 6 punten) en je kiest om een slaapzak van 3 punten te kopen samen met een paar sokken van 1 punt per paar en een trui van 2 punten. In totaal heb je nu de 6 punten bereikt en kan je niet meer kiezen.

Geen enkel systeem is perfect, maar we proberen zo de vraag en het aanbod een beetje in evenwicht te houden en het verspillen van kostbare materialen tegen te gaan. Men moet nadenken over wat ze nodig hebben en kunnen niet zomaar grijpen of iets meenemen in een opwelling waarna ze achteraf bedenken dat ze het toch niet wensen en laten liggen ergens op straat.

We kunnen de bezoeker ook doorverwijzen naar plaatsen waar ze hun kleren kunnen wassen of bewaren.

Welke kleding hebben we nodig, wat zamelen we in?

Op dit moment zijn 98% van onze bezoekers mannen tussen de 15 en 45 jaar. Wegens de beperkte ruimte die we hebben om het materiaal voor de kledingbedeling op te slaan, richten we ons aanbod dan ook enkel op deze doelgroep. We sluiten niet uit dat dit aanbod in de toekomst kan verbreden, afhankelijk van wie er op bezoek komt met noodvragen én afhankelijk van het aantal helpende handen natuurlijk.

De volgende producten nemen we bijna altijd aan:

OPGELET: alles wat we aannemen moet gewassen én draagbaar zijn: we verzamelen geen afval!

[ENKEL MANNEN]

 • Broeken
 • Truien
 • T-shirts
 • Persoonlijke hygiëne (shampoo, douchegel, tandpasta, tandenborstel,…)
 • Sokken
 • Ondergoed
 • Winterkleding (mutsen, handschoenen, sjaals, lang ondergoed)
 • Slaapzakken
 • Tassen (rugtassen, weekendzakken,…)
 • Jassen
 • (stevige) schoenen

Als u wilt helpen op de avonden zelf of als u wilt helpen met het inzamelen van kleren, neemt best altijd eerst contact op om te vragen wat op dit moment de mogelijkheden en noden zijn. Naast praktische steun willen we ook vragen of u er over wilt denken om ons werk financieel te ondersteunen. We hebben netwerken waar we met grote kortingen een grote hoeveelheid aan bvb slaapzakken of mutsen kunnen aankopen, maar zonder financiën lukt dit natuurlijk niet.