Mensenketting met goede bedoelingen maakt hoop van vluchtelingen kapot

Mensenketting met goede bedoelingen maakt hoop van vluchtelingen kapot

Het is ons ter oren gekomen via enkele nieuwskanalen dat er vanavond (21 januari ’18) om 20u een grote politieactie gepland staat rond het Maximiliaanpark en het Noordstation.

Als reactie hierop lezen we dat mensen en organisaties die vluchtelingen steunen, een mensenketting willen vormen om 19u. Hier doen wij als Open Deur vzw NIET aan mee. Wij houden ons momenteel bezig met ‘onze’ mensen (die wij kennen en kunnen bereiken) te verwittigen. Dat ze wegblijven van die buurten en anderen meenemen. Een mensenketting doet helemaal NIETS goed aan de groep vluchtelingen die daar nu verblijft. Integendeel. Je sluit hen op en maakt hen tot een probleemgroep deze avond die des te harder aangepakt kan worden. Ze hebben angst om opgepakt te worden, want na registratie van hun vingerafdrukken is alle hoop op een toekomst en leven in Engeland verloren. Los van onze bedenkingen waarom Engeland het beloofde land zou zijn en dat wij hier natuurlijk mensen op attent proberen te maken dat het ook mogelijk is een toekomst te hebben hier of in onze buurlanden. Hier zitten andere sociale en psychologische mechanismen achter waar we het gerust een andere keer over kunnen hebben.

Denk eens na wat zo’n ketting betekent? Dat de politie niet aan ‘onze’ mensen kan komen? Of dat wij de vluchtelingen – met onze beste bedoelingen – gevangen zetten tussen ons en de politie? De gevolgen voor ons als actievoerders zijn minimaal, wij hebben een goed leven en kunnen het wel aan om geregistreerd te worden of even bang gemaakt te worden. Vluchtelingen die op zoek zijn naar een toekomst en een leven voor zichzelf en familie, zijn doodsbang om gedwongen te worden terug te gaan naar bepaalde streken waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Waar veelal gebrek is aan hoop en toekomst.

Hoe kunnen wij hen helpen met oog voor wie zij zijn op momenten als vanavond?
Bescherm hen op een manier zodat je die hoop op een toekomst niet de grond in boort. Want hoe zijn wij dan anders dan zij die onmenselijke politieacties op poten zetten?

Een belangrijke bedenking voor ons is dat wij de opdracht hebben om overheden en de wetten van het land te respecteren.

Wij willen criminaliteit niet aanmoedigen, integendeel. Wij pleiten voor een menswaardig beleid en geen beleid dat mensen in de illegaliteit vasthoudt. Zelfs al plant de overheid acties waar wij niet mee eens zijn of niet goedkeuren, dan nog is het niet netjes om daar zomaar tegen te vechten of tegen in te gaan. Dit is destructief voor een menswaardig beleid én voor een menswaardige behandeling van de mensen waar het nu om gaat. Denk aan de gevolgen die ons handelen kan hebben voor de mensen die wij net willen beschermen en verder helpen.

Deze post heeft een reactie

  1. We zijn zeer gelukkig te melden dat er geen enkele vluchteling of asielzoeker te vinden was. Iedereen was gewaarschuwd of heeft een onderkomen gevonden bij iemand. Hierdoor is de menselijke ketting een symbool kunnen worden, een vraag om een menselijk beleid. De politie is niet komen opdagen en het is een rustige, regenachtige avond met gezellige gesprekken en een warm gevoel aan het Noordstation!

Geef een reactie

Sluit Menu