Dakloos in Brussel en nood aan warmte? Bel gratis nummer 0800 99 340

Dakloos in Brussel en nood aan warmte? Bel gratis nummer 0800 99 340

Winterplan : het is koud, niemand wordt geweigerd

Samusocial heeft bij streng winterweer een noodplan voor daklozen. Daklozen kunnen terecht op het gratis nummer 0800 99 340.

Samusocial biedt daklozen opvang aan tijdens de winter. Elke avond kunnen rond de 1.000 mensen terecht voor opvang als het heel koud wordt. Deze opvang bestaat onder meer uit kamers, sanitair, een psychosociale en medische permanentie en een restaurantruimte (warme maaltijden en ontbijt).

Elke avond doorkruisen mobiele teams met medisch, psychologisch en sociaal geschoold personeel ook de straten van het Brussels Gewest om bijstand te verlenen aan de meest gedesocialiseerde stadsbewoners.

Vorige nacht (12 december 2017) heeft Samusocial 798 personen verwelkomt, waaronder :

  • 84 families met in totaal 271 gezinsleden en 160 kinderen
  • 398 alleenstaande mannen
  • 129 alleenstaande vrouwen

Gezien het gebrek aan een onmiddellijke oplossing om een residentiële woonmogelijkheid te bieden aan alle families die hulp nodig hebben, heeft Samusocial alles in het werk gesteld om geen van hen te weigeren.

Omdat het regionale winterplan alleen overnachtingsmogelijkheden biedt, verwelkomt Samusocial zoveel mogelijk gezinnen in privékamers in zijn wooncentra, dat het hele jaar door 24/24 open zijn , (de permanente verblijfscentra van het Vestje en Woluwé)

Van de 84 gezinnen die op 30 november werden gehost, ontvingen 68 gezinnen een aangepasste ontvangst, op een residentiele modus en in een privékamer. 16 andere gezinnen konden alleen van een nachtopvang profiteren in het centrum van de Koningsstraat.

Dit centrum biedt een infrastructuur en een accommodatiewijze die aanvankelijk was gepland voor de ontvangst van alleenstaande personen (slaapzalen zonder privatieve ruimten, ontvangst tussen 18.00 en 8.00 uur). Families die tussen 18.00 en 8.00 uur in dit centrum zijn ondergebracht, worden elke ochtend naar de dienstofferte van 86.400 georienteerd.

Samusocial herinnert echter aan het humanitaire en tijdelijke karakter van deze operationele beslissing en benadrukt de ontoereikendheid van deze manier om gezinnen op te vangen. Er bestaan inderdaad met vele knelpunten : slechts dagopvang, overdag geen kamer voor kinderen, accomodatie in slaapzalen – geen privékamers, promiscuïteit met een publiek van langdurige daklozen -, mobiliteitsproblemen tussen nacht en dagopvang, rondtrekkende families overdag ezv.

Bron: brussel.be en lastradapils.brussels (geschreven door Samusocial)

Geef een reactie

Sluit Menu